Πρόσωπο με… Πρόσωπο!

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ  ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΣΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗ
Το «Ελεύθερο Βήμα» και τα συνεργαζόμενα σαιτ και blog  φιλοξενούν  σήμερα μια αποκλειστική συνέντευξη στον Χρήστο Θεοδοσιάδη του Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Κώστα Γιουτίκα Μέσα σε αυτή ο αναγνώστης θα βρει πολλές απαντήσεις σε πολλά «επίμαχα» ερωτήματα που τον απασχολούν

Αλλά ας δώσουμε τον Λόγο στο σημερινό μας καλεσμένο… να απαντήσει στα  ερωτήματα που του θέσαμε… 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ 
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ 
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, Κ. ΓΙΟΥΤΙΚΑ

1) Κύριε Γιουτίκα, οι λαϊκές αγορές ανέκαθεν, ειδικά όμως τα τελευταία χρόνια της κρίσης, συγκεντρώνουν την προτίμηση των καταναλωτών, για ευνόητους λόγους. Υπάρχουν όμως και πολλά προβλήματα στη λειτουργία τους. Τι κάνετε για να βελτιώσετε την εικόνα τους;


«Είναι ειλλημμένη απόφαση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, να αλλάξει την εικόνα των λαϊκών αγορών και τα πρώτα αποτελέσματα έχουν αρχίσει να φαίνονται. Είναι ένας κρίσιμος θεσμός για την τοπική οικονομία. Μην ξεχνάμε ότι εκτός από τη δυνατότητα που προσφέρει στους καταναλωτές για συμφέρουσες αγορές, αποτελεί και πηγή εισοδήματος για χιλιάδες επαγγελματίες πωλητές και παραγωγούς. Η υποστήριξη του θεσμού της λαϊκής και η αναβάθμιση του αποτελεί για εμάς κεντρική προτεραιότητα .Καθημερινή μας προσπάθεια είναι να διασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία των λαϊκών αγορών του νομού Θεσσαλονίκης σε ένα οργανωμένο περιβάλλον που να πληροί τους κανόνες υγιεινής, την υψηλή ποιότητα των προϊόντων και τις προσιτές τιμές. Γι΄αυτό, καταρτίσαμε και υλοποιούμε ένα ευρύ πρόγραμμα διαγραμμίσεων για την οριοθέτηση του χώρου που καταλαμβάνουν οι πάγκοι, ώστε να μπει επιτέλους τάξη και να καταστεί ευκολότερος ο έλεγχος των πωλητών. Έχουμε ήδη ολοκληρώσει τις διαγραμμίσεις στις λαϊκές αγορές των Κουφαλίων, της οδού Κανάρη, της Εμπεδοκλέους, της Γ. Αγγέλου, στη λαϊκή της Μηχανιώνας, στη λαϊκή της Καλαμαριάς και συνεχίζουμε.

Για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου, στους χώρους των λαϊκών, με τις επιχειρήσεις που κάναμε για την απομάκρυνση των παράνομων πωλητών με τη συνδρομή της ΕΛΑΣ, το πρόβλημα ήδη μερικώς αντιμετωπίστηκε σε αρκετές λαϊκές.
Πολύ σύντομα θα υπάρχουν και χημικές τουαλέτες στις λαϊκές αγορές. Προκηρύξαμε ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό για την τοποθέτηση και τη γενικότερη διαχείριση των κινητών χημικών τουαλετών στις λαϊκές αγορές διαθέτοντας γι΄αυτό το σκοπό 279.739 ευρώ, από τον ειδικό λογαριασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για έργα βελτίωσης των υποδομών των λαϊκών αγορών.
Επιπλέον ιδρύουμε νέες λαϊκές αγορές για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών –καταναλωτών. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για τη λειτουργία νέας λαϊκής αγοράς στη Νέα Ραιδεστό με 50 πάγκους όπως και στον Τρίλοφο του δήμου Θέρμης».



2) Είχατε ανακοινώσει τη διάθεση δωρεάν κουπονιών σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού για αγορές από τις λαϊκές. Που βρίσκεται αυτό το ζήτημα;



«Ένα βήμα πριν από την απόδοσή τους. Τώρα συγκεντρώνουμε τις αιτήσεις των δικαιούχων. Αφορά σε περισσότερες από 1.000 οικογένειες που μέχρι πρόσφατα εισέπρατταν το επίδομα Απροστάτευτου Τέκνου, το οποίοκαταργήθηκε από τις 19-5- 2017 , όπως αυτές είναι καταγεγραμμένες στα μητρώα των Δήμων του νομού Θεσσαλονίκης. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και μονογονεϊκές οικογένειες. Θα εκδοθούν κουπόνια συνολικής αξίας 200.000 ευρώ και θα διατεθούν ανάλογα με τον αριθμό των δικαιούχων. Με αυτό τον τρόπο, ωφελούνται και οι επαγγελματίες των λαϊκών αγορών. Το νέο μέτρο έχει σαφή ανταποδοτικό χαρακτήρα. Με το αντίτιμο των κουπονιών που θα εισπράττουν, θα τους επιστρέφετε, μέρος του ημερήσιου τέλους το οποίο καταβάλλουν για τη συμμετοχή τους στις λαϊκές αγορές, αφού το κονδύλιο των 200.000 ευρώ προέρχεται από το συγκεκριμένο λογαριασμό στην Π.Κ.Μ.»


3)Σχεδιάζετε αν δεν κάνω λάθος την πιλοτική λειτουργία και μιας πρότυπης λαϊκής;



«Ακριβώς. Προχωρούμε στη δημιουργία της πρώτης πρότυπης λαϊκής αγοράς στο νομό Θεσσαλονίκης, που θα έχει ομοιόμορφους πάγκους, άλλου χρώματος για παραγωγούς κι άλλου για επαγγελματίες, WC για πωλητές και καταναλωτές οριοθετημένους χώρους και καλαίσθητες τέντες».


4) Θα βρίσκεται στο κέντρο της πόλης;


«Θα προχωρήσουμε πολύ σύντομα σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις. Πάντως μιας και αναφερθήκατε στις λαϊκές μέσα στον αστικό ιστό της πόλης της Θεσσαλονίκης είναι συνολικά 21 και έχουμε αποφασίσει παρεμβάσεις σε όλες. Η αρχή θα γίνει από τη λαϊκή αγορά στην οδό Καυταντζόγλου. Τις προηγούμενες μέρες σε συνάντηση που συγκάλεσα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Δήμου Θεσσαλονίκης, Ομοσπονδιών και Σωματείων των πωλητών, της ΕΛΑΣ και της Τροχαίας πήραμε σημαντικές αποφάσεις. Μεταξύ άλλων να γίνει νέα, πλήρης καταγραφή των πωλητών που δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη λαϊκή, να οριοθετηθούν με πινακίδες η αρχή και το τέλος της, να επαναχωροθετηθούν οι πάγκοι των πωλητών ανάλογα με τα προς πώληση προϊόντα, να διατεθούν από το Δήμο παροχές ηλεκτρικού ρεύματος και νερού στους πωλητές, ώστε να περιοριστεί η όχληση από τη λειτουργία γεννητριών και για να φροντίζουν και οι ίδιοι για την καθαριότητα του χώρου και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την ημέρα που πραγματοποιείται για την αποτροπή τροχαίων ατυχημάτων».


5) Στον τομέα της ανάπτυξης που είναι ένα από τα μεγάλα ζητούμενα αυτής της περιόδου, ποιες πρωτοβουλίες έχετε αναλάβει;


«Όπως ξέρετε το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο είναι το ΕΣΠΑ και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι πρωταθλήτρια στην απορρόφηση των πόρων του. Μαζί με τους 38 Δήμους της Περιφέρειας εκπονήσαμε σχέδια και πολιτικές για να μην αφήσουμε κανένα συγκριτικό μας πλεονέκτημα ανεκμετάλλευτο. Η Κεντρική Μακεδονία αναδείχθηκε εθνικός πρωταθλητής στην απορρόφηση των πόρων του ολοκληρωμένου ΕΣΠΑ 2007-2013, με ποσοστό 114%. Και στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020

έχουμε έως τώρα ενεργοποιήσει το 83,7% του συνόλου του Προγράμματος, με 71 προσκλήσεις συνολικού ύψους 667 εκατομμυρίων ευρώ, ένταξη 183 έργων συνολικού προϋπολογισμού 512,8 εκατομμυρίων ευρώ, συμβασιοποίηση έργων ύψους 340,4 εκατομμύρια ευρώ και απορρόφηση που ξεπερνάει τα 154 εκατομμύρια ευρώ. Στηρίζουμε τη δυναμική επιχειρηματικότητα, τη νεανική επιχειρηματικότητα, την εξωστρεφή επιχειρηματικότητα που αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες που θέλει να συνδεθεί με την έρευνα και να φέρει στην αγορά νέα, καινοτόμα προϊόντα, που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Με τα 523 έργα που ολοκληρώσαμε, τα εκατοντάδες ακόμα που ξεκινήσαμε να υλοποιούμε, ανοίγουμε δρόμους στις νέες επενδύσεις.
Μια ακόμα από τις σημαντικές επιτυχίες μας ήταν ότι καταφέραμε με συνεχείς πιέσεις, προσωπικές μου επαφές στα αρμόδια Υπουργεία να ενεργοποιηθεί ο Ν. 4302 που ρυθμίζει θέματα λειτουργίας Μεταφορικών Εταιρειών Logistics Ψηφίστηκε το 2014, αλλά δεν είχε τεθεί σε ισχύ γιατί δεν είχε συνταχθεί μια ΚΥΑ. Εμείς το πετύχαμε και με αυτό τον τρόπο ανοίξαμε πρόσθετους δρόμους για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από εγχώριες εταιρίες, αλλά και πολυεθνικές για επενδύσεις στον τομέα των logistics, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης».

6) Ας έρθουμε στα θέματα του Περιβάλλοντος για τα οποία επίσης είστε αρμόδιος. Από πού να ξεκινήσουμε;



«Η προστασία του Περιβάλλοντος είναι ένα πολυεπίπεδο αντικείμενο όπου επίσης κάναμε πολλά σε μικρό χρονικό διάστημα. Επικαιροποιήσαμε καταρχήν τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης των Απορριμμάτων που προβλέπει σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας των απορριμμάτων, όπως μονάδες κομποστοποίησης βιοποβλήτων, την ανάπτυξη δικτύων πράσινων σημείων στους Δήμους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας ιλύος κυρίως από εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων και εκτενές πρόγραμμα ανακύκλωσης.Ήδη εμείς στην Αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος προκηρύξαμε το διαγωνισμό και έχουμε προχωρήσει στην ανάθεση της μελέτης σκοπιμότητας του ΧΥΤΑ επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων. Με την πραγματοποίηση αυτής της μελέτης θα έχουμε για πρώτη ίσως φορά μια ακριβή και ολοκληρωμένη εικόνα για τα επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα που παράγονται αυτή τη στιγμή στο νομό Θεσσαλονίκης. Ο προϋπολογισμός του ΠΕΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας ανέρχεται σε 462.500.000 ευρώ.


 Ήδη ανακοινώσαμε τη δέσμευση 30 εκ. ευρώ μέσω του νέου ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014 – 2020) για τη χρηματοδότηση συνολικά τεσσάρων σημαντικών έργων διαχείρισης απορριμμάτων σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και στο νομό Πέλλας. Παράλληλα είναι σε εξέλιξη η κατασκευή της πρωτοποριακής Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στις Σέρρες. Πρόκειται για ένα μοναδικό περιβαλλοντικό έργο συνολικού προϋπολογισμού 32.2000.000 ευρώ, που αποτελεί και το πρώτο έργο ΣΔΙΤ που συνδέει πόρους της τρέχουσας περιόδου του ΕΣΠΑ με ιδιωτικά κεφάλαια. Ταυτόχρονα με τα συνεργεία ελέγχου της Αντιπεριφέρειας συνεχίζουμε τους συστηματικούς ελέγχους σε δημοτικούς αλλά και ιδιωτικούς βιολογικούς καθαρισμούς, προσπαθώντας να προλάβουμε δυσάρεστες καταστάσεις. Με τους δήμους Λαγκαδά και Προποντίδας ολοκληρώσαμε μια πιλοτικλη εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος επεξεργασίας λυμάτων στους βιολογικούς τους σταθμούς, με καινοτόμα μέσα και με εξαιρετικά
αποτελέσματα. Και επιτύχαμε το στόχο μας, τη μείωση της παραγόμενης ποσότητας ιλύος και την εξάλειψη των δυσάρεστων οσμών.

Επιπλέον, με δική μας πρωτοβουλία ξεκινά μεγάλη έρευνα από το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος, του Τμήματος Χημείας στο Α.Π.Θ. , ώστε να δοθούν για πρώτη φορά στα χρονικά, επιστημονικές απαντήσεις στο πρόβλημα της δυσοσμίας που ταλαιπωρεί επί χρόνια τους κατοίκους της Δυτικής Θεσσαλονίκης».

Θα  ήθελα κλίνοντας αυτήν την συνέντευξη  να ευχαριστήσω ιδιαιτέρος τον φίλο μου, Κώστα Γιουτίκα, γι αυτήν την συνέντευξη και να του ευχηθώ σε όλα, πάντα επιτυχίες …              Χ.Θ. 

Την συνέντευξη θα φιλοξενήσουν
 και θα δημοσιεύσουν:  
Η εφημερία περιοδικό 
«Ελεύθερο Βήμα»
ΤO SAIT: “e-makedoniapress.gr
TO BLOG :takalantapress.gr
ΤΑ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΑ BLOG :
lagkadasnews.blogspot.gr” -“blackcat.capitalblogs.gr” 
«deltanews-thess.blogspot.gr»
«koyfalianews.blogspot.gr» «oraiokastrothess.blogspot.gr»
"volvinews-press.blogspot.gr"
"thermaikosnews-press.blogspot.gr"
"creeknews-star.blogspot.gr"

"sport-goalnews.blogspot.gr"

Δημοσιογραφικός Οργανισμός Μακεδονίας

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο